Novi Sad
01.07.2024.
18:16 > 18:34
Grad Novi Sad Akcionim planom za održivu energiju i klimu (SECAP) predvideo je izgradnju biogasne elektrane.
  • FTN

    01.07.2024 23:09
    Biogas
    Spitellau je insinerator koji sagoreva neseparisani komunalni otpad i generise toplotnu energiju. Insinerator se od nedavno nalazi i na BG deponiji u Vinci. Biogas postrojenja su nesto sasvim drugo, anaerobnom digestijom dobijate biogas iz organskih otpada i energetskog bilja i taj gas (oko 50% je metan) sagorevate i koristite u energetske svrhe. Dve potpuno razlicite tehnologije za tretman otpada. Novosađanima su najbliza postrojenja u Curugu i Backoj Palanci, ali ne tretiraju komunalni otpad.
  • Marija

    01.07.2024 22:32
    Konacno jedno lepa vest
    I onaj preciscivac voda otpadnih! I prava prosvetara da se vrate od pre 2000! Ne odustajemo od promena ali dobro je da se desava i nekad nesto dobro!
  • S.

    01.07.2024 18:56
    Ono sto treba znati je da ovo sagorevanje itekako proizvodi ugljendioksid. Prednost u odnosu na prirodni gas je sto se koriste sirovine u cije je nastajanje ukljucen ugljendioksid iz atmosfere. Npr. suncokret koristi ugljendioksid iz atmosfere za svoj rast koji ukljucuje i stvaranje ulja u semenu. Mi to ulje dobijamo iz suncokreta, koristimo (npr.) za przenje a zatim se spali u ovakvoj elektrani i oslobodi ona ista kolicina ugljendioksida koja je iskoriscena u startu.
    Naravno, to je idealizovano. Proces svakako nije savrsen ali jeste bolje od spaljivanja fosilnih goriva.
    Jos bolje bi bilo kada bi se taj nastali ugljendioksid (i ostali produkti) zapravo zadrzavali umesto ispustali u atmosferu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna